2023 Q4 negyedéves elemzés

2023 utolsó negyedévét a kormánypártok által dominált pártverseny és visszafogott közvélemény-kutatói érdeklődés jellemezte. Csak az IDEA Intézet jelentkezett minden hónapban pártpreferencia adatokkal, míg a Rebublikon Intézet két alkalommal közölte a pártok támogatottságát. A többi kutatócég legfeljebb egy alkalommal jelentkezett pártpreferencia adatokat is tartalmazó kutatásokkal.

Az IDEA Intézet adatsoraiban a Fidesz-KDNP 43-45 százalékos támogatottságot könyvelhetett el, amely kényelmes többséget biztosíthat. A második legnépszerűbb párt támogatottságát minden esetben több mint duplán meghaladhatta a kormánypártok népszerűsége. Az első számú kihívóként a DK-t a lakosság 19-20 százaléka támogathatta. A Mi Hazánk 8-9 százaléknyi, a Momentum Mozgalom 7-8 százaléknyi, az MKKP a vizsgált időszakban folyamatosan erősödve 5-7 százaléknyi választó szimpátiáját mutathatta fel. Az MSZP stabilan 3 százalékos népszerűséggel rendelkezett, míg a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd 1-2 százalék támogatót tudhatott maga mögött. Viszonylag magas 4-6 százalék volt a egyéb pártot támogatók aránya.

A Republikon Intézet kutatásaiban a kormánypártok a szavazók 43 százalékának támogatását élvezték októberben és novemberben is. A DK-t a pártot választók 18 százaléka, a Mi Hazánkot 9-10 százalék támogatta. Szintén stabil volt a Momentum és az MKKP 7 százalékos, valamint az MSZP 5 százalékos és a Párbeszéd 2 százalékos támogatottsága. A Jobbik minimálisan erősödött a két kutatás között 3 százalékról 4 százalékra.

A Závech Resarch adatfelvétele október végén, november elején zajlott. Ekkor a kormánypártokat támogatók 48 százalékot tehettek ki. A DK 19 százalékos támogatottsággal követte a Fidesz-KDNP-t. A Mi Hazánkat 8 százalékra, a Momentumot 6 százalékra, az MSZP-t és a Jobbikot 4-4 százalék támogatással rendelkező pártnak mérte az intézet. Az MKKP-t ez a kutatócég mérte a legalacsonyabb szintre, 3 százalékra a vizsgált időszakban. Szintén 3 százalékot tehettek ki az LMP és az egyéb Pártok támogatói. A Párbeszédet a választók 2 százaléka támogathatta.

A Publicus december közepi pártpreferencia adatsora azért volt különleges, mert a pártot választók mellett tartalmazott egy arra vonatkozó adatot, hogy mennyien szavaznának egy közös baloldali listára. Ezt a listát feltehetően a biztos szavazó pártválasztók 7 százaléka támogatta volna. A Fidesz-KDNP 46 százalékot szerezhetett volna egy ebben az időben tartott választáson, a második legerősebb párt, a DK pedig 18 százalékot. A Momentumot 7 százalék, míg az MSZP-t 6 százalék támogatta, ami a legmagasabb értéke a pártnak a negyedévben. Mind a Mi Hazánk, mind az MKKP 4 százalékon állhatott a Publicus szerint, ami mindkét párt esetében messze a legalacsonyabb érték a vizsgált időszakban a kutatóintézetek között. Ez a kiugró érték jelentősen megkérdőjelezi az adatsor pontosságát, ha a többi közvélemény-kutató eredményeihez hasonlítjuk. A többi párt 1-2 százalékos támogatottságot mutathatott fel a kutatásban.

A Real-PR 93. december közepi felmérésében a Fidesz-KDNP 47 százalék, a DK 12 százalék támogatottságot mutathatott fel. Az MKKP a 11 százalékos szavazati arányával a legerősebb eredményét a negyedév során ebben a kutatásban tudta felmutatni. Még érdekesebb, hogy a Publicus alacsony MKKP adatait tartalmazó kutatása és a Real-PR 93. kutatásának adatfelvételi időszaka a legközelebbi két felmérésnek is tekinthetőek a negyedév során. A Mi Hazánk 8, a Momentum 6 százalékos támogatottsága lett volna elég ahhoz a kutatásban, hogy a parlamenti küszöböt átlépjék. A Jobbik, a Második Reformkor és A Nép Pártján egyaránt 3 százalékos támogatottságot, míg a többi párt ez alattit mutathatott fel.

A negyedév utolsó és legnagyobb elemszámú kutatása a Magyar Társadalomkutató felmérése volt, aminek adatfelvétele egész decemberben tartott, és több mint 4000 fős mintából dolgoztak. Ez jelentősen különbözik a többi intézet módszertanától, ami magyarázatul is szolgálhat az adataik eltérésére. A Fidesz-KDNP-t 49 százalékon mérték, ami a negyedévben a legmagasabb, míg a DK, Mi Hazánk, MKKP triót fej-fej mellett 10 százalékon. Így ez az egyetlen kutatás, ahol nem a DK az egyedüli második legerősebb párt. Itt pedig véget is ért az 5 százalékos parlamenti küszöb feletti pártok sora. A Momentum 4 százaléka a Magyar Társadalomkutatónál nem jelentene parlamenti képviseletet, ahogyan a többi párt 3 százalék vagy az alatti teljesítménye sem.

Az elemzésben figyelembe vett bázis: Az IDEA Intézet a biztos szavazó, pártot választani tudók bázisán közölte az adatait. A Republikon Intézet a pártválasztók bázisán közölte az adatait. A Závecz Research Intézet a biztos pártválasztók bázisán közölte az adatait. A Real-PR 93. a biztos szavazók bázisán közölte az adatait. A Publicus Intézet a biztos szavazó pártválasztók bázisán közölte az adatait. A Magyar Társadalomkutató a biztos szavazók bázisán közölte az adatait.

Kapcsolódó cikkek