2024 Q1 negyedéves elemzés

2024 első negyedévében az IDEA Intézet jelentkezett a legtöbb, azaz három kutatással. Ezzel ők voltak az egyetlen közvélemény-kutató, aki minden hónapban publikált nyilvános pártpreferencia adatokat a biztos szavazó, pártot választani tudók bázisán. A Fidesz-KDNP-t 42-44 százalékra mérte az IDEA, míg az első számú kihívót, a DK-t 18-20 százalékra. Mindkét támogatottság stabil volt, másik párt nem lépte át a 10 százalékos támogatottsági határt. A Mi Hazánk támogatottsága 7-9 százalék, a Momentum Mozgalom 7-8 százalék, míg az MKKP 5-7 százalék között mozgott. A Mi Hazánk csökkenni kezdett, míg az MKKP folyamatosan növekedett ebben az időszakban. Az MSZP és A Nép Pártján stabilan 3 százalékon állt. A Jobbik, az LMP és a Párbeszéd 1-2 százalékot érhetne el az IDEA szerint. Az egyéb pártok támogatottsága elég magas, 4-7 százalékos volt.

A három hónap alatt két pártpreferencia adatot közölt a Nézőpont, a Medián és a Republikon Intézet. A Nézőpont egyedül mért EP választási adatokat, a többi közvélemény-kutató nem ilyen típusú adatokat közölt. A Nézőpont a választási részvételüket egy európai parlamenti választáson biztosra ígérő válaszadók bázisán tette közzé adatait, azaz a legvalószínűbb listás EP eredményt publikálta. A Nézőpont adatai így két ponton is különböznek a többi kutatástól. A kormánypártok támogatottsága magasabb, mint a többi intézetnél, amit magyarázhatnak az EP választási adatok: a Fidesz-KDNP 50-47 százalékon állt. A DK stabilan 14 százalékot ért volna el, az MKKP 8, a Momentum és a Mi Hazánk 7-8 százalékot. A Jobbik 2-3, az MSZP és az LMP 2, a Párbeszéd 1-2 százalékot ért volna el. A kegyelmi ügytől se függetlenül a Mindenki Magyarországa Néppárt 2-ről 4 százalékra, A Nép Pártján 1-ről 4 százalékra növekedhetett a két kutatás között eltelt időszakban.

A Medián adatsorain a választani tudó biztos szavazók bázisán a kormánypártok támogatottsága 53 százalékról 46 százalékra apadhatott két hónap alatt. A DK stabilan 11-12 százalékon áll, az MKKP 6 százalékról 11 százalékra erősödhetett. A Mi Hazánk 8 százalékot ért volna el, a Momentum 7-8 százalékot. A Jobbik 5-3 százalékon, az MSZP 1-2, a Párbeszéd 1 százalékon állt.

A Republikon Intézet januári adataiban a Fidesz-KDNP 43 százalékon állt a pártválasztók között, ami a februári adatfelvétel időszakára 37 százalékra csökkent. A biztos pártválasztók körében ez volt a kormánypártok legalacsonyabb adata ebben a negyedévben. A DK-t 17-19 százalékra mérték, a Mi hazánkat 9 százalékra, míg az MKKP-t 8 százalékra. A Momentum 7-9. százaléknyi támogatót tudhatott maga mögött az adatfelvétel során. Az MSZP-t mindkét alkalommal 5 százalékra, azaz a parlamenti küszöbre mérte a Republikon Intézet, ebben a negyedévben ezek voltak az egyedüli adatok, ahol az MSZP át tudta lépni ezt a határt. A Jobbik 3-4 százalékon, az LMP 4 százalékon, míg a Párbeszéd 3 százalékon állt. Ez utóbbi adatok is egyedülállóak, az LMP-t és a Párbeszédet senki sem mérte ebben az időszakban ennyire magas támogatottságon. A Republikon adatsoraiban a Fidesz, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd adatai is jelentősen eltérnek a többi intézet által közzétett adatoktól.

Az Alapjogokért Központ január eleji adatsorában a Fidesz 51 százalékkal, míg a második DK jelentős hátrányban 11 százalékon szerepelt a biztos szavazók bázisán. A Mi Hazánk 10, az MKKP 9 százalékot kaphatott volna. A Momentum, A Nép Pártján és Második Reformkor 4 százalékot érhetett volna el az intézet mérése szerint. A Jobbik és az LMP 2-2 százalékon áll, míg az MSZP-t, a Párbeszédet, és a Mindenki Magyarországa Néppártot 1 százalék támogathatta.

A Századvég szintén január eleji adatsort közölt ebben a negyedévben a pártot választani tudó biztos szavazók bázisán. A magasabb támogatottságú pártok adatai megegyeznek az Alapjogokért Központ mérésével a Fidesz-KDNP 51 százalékon, a DK 11 százalékon, a Mi Hazánk 10 százalékon, míg az MKKP 9 százalékon állt a mérés pillanatában. A Momentumot 8 százalékra mérte a Századvég, míg a többi ellenzéki párt 1 százaléknál nem ért el magasabb eredményt.

A 21 Kutatóközpont február második felében 44 százalékra mérte e kormánypártokat, míg a DK-t 18 százalékra a biztos szavazó pártválasztók körében. A Momentum 9, az MKKP 8, a Mi Hazánk 7 százalék támogatottságot tudott felmutatni. A Jobbik és a Mindenki Magyarországa Néppárt 3 százaléknyi támogatóval, míg a többi párt 1-2 százaléknyi szavazóval rendelkezhetett.

Március elején, egymást átfedő időpontban készült a Závech Research és a Magyar Társadalomkutató adatfelvétele. A ZRI 45 százalékos Fidesz-KDNP támogatottság mellett, 19 százalékos DK-t mért a biztos pártválasztók bázisán. A Mi Hazánkat 10, a Momentumot 7 százalékra becsülte, míg az MKKP-t csupán 4 százalékra. Ez utóbbi az MKKP legrosszabb eredménye ebben a negyedévben. Az MSZP-nek és a Jobbiknak szintén 4-4 százalékot, míg a többi pártnak 2 százalék alatti támogatást tartott valószínűnek a ZRI.

A Magyar Társadalomkutató a Fidesz-KDNP-t 48 százalékra, míg a DK-t 9 százalékra becsülte a biztos szavazók körében. Ez volt az egyetlen közvélemény-kutató a negyedévben, ahol a DK nem a második legnépszerűbb párt volt. A 11 százalékos MKKP és a 10 százalékos Mi Hazánk is megelőzte. A Momentumot 8 százalékra, a Jobbikot 4 százalékra, míg az új pártok közül a MMN-t és A Nép Pártjánt 3 százalékos támogatottságra becsülte. A többi párt 0-2 százalék közötti eredményt ért volna el a Magyar Társadalomkutató szerint egy abban az időpontban megtartott választáson. Érdekesség, hogy az MSZP-t 0 százalékra mérte a kutatócég.

Az elemzésben figyelembe vett bázis: Az IDEA Intézet a biztos szavazó, pártot választani tudók bázisán közölte az adatait. Az Alapjogokért Központ a biztos szavazók bázisán közölte az adatait. A Republikon Intézet a pártválasztók bázisán közölte az adatait. A Nézőpont Intézet a választási részvételüket egy európai parlamenti választáson biztosra ígérő válaszadók bázisán közölte az adatait. A 21 Kutató Központ a biztos szavazó pártválasztók bázisán közölte az adatait. A Závecz Research Intézet a biztos pártválasztók bázisán közölte az adatait. A Medián a választani tudó biztos szavazók bázisán közölte az adatait. A Magyar Társadalomkutató a biztos szavazók bázisán közölte az adatait. A Századvég a választani tudó biztos szavazók bázisán közölte az adatait.

Kapcsolódó cikkek